benefits-of-chickpeas

Cizrna pro zlepšení oběhu a imunitního systému

Výhody cizrny: přirozeně bohatá na železo a draslík. Je také užitečná pro snižování hladiny cholesterolu a hubnutí. Cizrna je velmi výživná, s nízkým obsahem kalorií a posiluje kosti.

Prospěšné účinky cizrny

Cizrna je chutná, zdravá luštěnina s jemnou chutí, velmi univerzální v kuchyni. Cizrna je semeno bylinné rostliny (Cicer arietinum) z čeledi Fabaceae původně z východu a pěstovaná starověkými Egypťany, Řeky a Římany. Latinský název „cicer“ pochází z řeckého „kikis“ a znamená sílu, energii a vitalitu ve vztahu k jeho energetickým vlastnostem, zatímco pojem „arietinum“ odkazuje na tvar semene, podobný hlavě berana.

Zde jsou vlastnosti, výhody a kontraindikace této vzácné luštěniny.

Vlastnosti a výhody cizrny

Cizrna, bohatá na vitamíny A, B, C, E, K, vápník, železo, fosfor, hořčík, sodík, draslík a zinek, je užitečná pro kontrolu hladiny cholesterolu a krevního cukru, čímž se snižuje riziko cukrovky. Je také vynikajícím diuretickým jídlem podporujícím vylučování nadbytečných solí v těle. Pravidelná konzumace cizrny se doporučuje těm, kteří trpí kameny. Podle nedávného výzkumu mají tyto luštěniny také cennou protirakovinovou funkci.

Nutriční vlastnosti cizrny

Jíst cizrnu pomáhá lidem trpícím anémií zvýšit hladinu železa, což je jedna z hlavních složek luštěnin. Díky obsahu draslíku zlepšují krevní oběh, regulují krevní tlak a jsou zvláště vhodné pro osoby trpící hypertenzí, srdečními chorobami a obezitou. Na druhé straně zinek je nezbytný pro celkový růst těla, pro zvýšení imunitního systému a metabolizaci bílkovin. Bylo také prokázáno, že vitamín K stimuluje lepší srážení krve a metabolismus kostí.

Obsah kalorií

Cizrna je výživné a středně kalorické jídlo: 100 gramů vařené cizrny (sušená cizrna vařená v destilované vodě bez přídavku soli) přináší do našeho těla 120 kalorií.

Tloustne se po cizrně?

Ačkoli obsahuje vysoký počet kalorií, můžete cizrnu bez obav konzumovat, pouze věnujte pozornost koření. Přidáním oleje a másla ve skutečnosti riskujete nebezpečný nárůst kalorické hodnoty jídla.

Příprava cizrny

Před vařením nechte cizrnu namočit při pokojové teplotě po dobu asi 10-12 hodin. Po uplynutí této doby ji vyjměte a dobře opláchněte vodou. Cizrnu vložte do velkého hrnce a zalijte ji velkým množstvím vody. Nepřidávejte sůl, protože by mohla ztvrdnout. Cizrnu vařte na mírném ohni, bez pokličky, asi 60-75 minut, sůl přidejte až na konci.

Správné skladování

Vařená cizrna může být uchována, ochucená olejem, v chladničce po dobu 3 nebo 4 dnů. Nicméně, je vhodné zkonzumovat předvařenou cizrnu do jednoho dne od otevření balení.

Cizrna v zavařovací sklenici

Zde je postup pro delší skladování cizrny: alternativně může být zmrazena. Po otevření sklenice spotřebujte cizrnu do 2-3 dnů.

Postup přípravy

Sklenice dobře umyjte a sterilizujte. Poté do nich vložte luštěniny, vývar, ve kterém jste je předvařili si ponechte.

Naplňte každou sklenici cizrnou zalijte ji vývarem a pevně uzavřete čistými víčky.

Sklenice vložte do velkého hrnce naplněného studenou vodou a nechte 30 minut vařit.

Vypněte a vyčkejte, až voda vychladne.

Kontraindikace cizrny

Pokud nejste zvyklí jíst luštěniny, může být obtížné cizrnu trávit. Na druhé straně, pokud trpíte střevními problémy, mohou luštěniny způsobit nadýmání břicha.