tomatoes-benefits

Výhody rajčat: 10 důvodů, proč je jíst.

Červená, šťavnatá, díky mnoha výživným a terapeutickým vlastnostem je můžete jíst kdykoli. O čem to mluvíme? O rajčatech! Jsou to bobule různých tvarů a symbol středomořské stravy, stejně jako chutná a zdravá složka jídelníčku. Věděli jste, že zdravotní výhody rajčat jsou četné a že mohou zlepšit náš život? Možná vás zajímá jaké benefity vám rajčata poskytnou… Přečtěte si tento článek a zjistěte to!

10 zdravotních benefitů rajčat.

  • Mají vysoké hladiny vápníku a vitamínu K, které jsou dobré pro nápravu a posílení kostí. Navíc se ukázalo, že lykopen je cenným spojencem v boji proti osteoporóze.
  • Zvýšení spotřeby rajčat může mít důležitý dopad na naše životy: pomáhají nám lépe spát a, jak známo, pokud dobře spíme, zlepšují se i naše životy.
  • Jsou skvělá pro zdraví očí, díky působení beta-karotenu a luteinu, které chrání vaše oči před degenerativními chorobami. To, zda je syrové nebo vařené, není důležité, ale doporučuje se jíst vždy zralé, protože nazelenalé a nezralé plody nejen neobsahují všechny prospěšné látky, ale jsou také bohaté na solanin, látku, potenciálně toxickou pro organismus.
  • Je to vynikající spojenec proti stárnutí, díky přítomnosti karotenoidů (beta-karoten a lykopen), které chrání před škodlivými účinky způsobenými volnými radikály a dalšími oxidačními prvky zodpovědnými za stárnutí buněk.
  • Lykopen má protinádorové molekuly, které dávají rajčeti protinádorový účinek. Tato akce je po uvaření více stimulována, protože zlepšuje nutriční hodnotu.
  • Rajčata mají nízký obsah kalorií, ale jsou bohatá na živiny a energii. Pomáhají také omezit chuť k jídlu, protože jsou bohatá na vodu a jejich vysoký obsah vlákniny je účinným prostředkem proti zácpě.
  • Jsou dobrá pro srdce, jsou účinná při snižování hladiny cholesterolu a mohou snižovat krevní tlak díky vysokému obsahu vitamínu B, kyseliny listové, niacinu a draslíku. Obecně platí, že pokud jsou rajčata obsažena ve stravě, pomáhají bojovat se srdečními problémy.
  • Snižují poškození způsobená kouřením, protože obsahují kyselinu kumarovou a kyselinu chlorogenovou, které pomáhají chránit tělo před karcinogenními látkami obsaženými v cigaretovém kouři.
  • Udržují pokožku zdravou, protože jsou bohatá na lykopen, který spolu s antioxidačními přínosy pomáhá chránit pokožku před škodlivým působením ultrafialových paprsků a navíc chrání před vráskami. Jsou rajčata dobrá pro pokožku? Ano, samozřejmě!
  • Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá posilovat imunitní systém.

 

V programu ProLon® najdete polévky na bázi rajčat, abyste mohli využívat jeho různých zdravotních výhod. Polévky udržují čistou chuť rajčat a jsou také dobré v letní verzi jako Gazpacho.

Do you want to know more about Prolon?