Chilli papričky, jejich použití, vlastnosti a výživové hodnoty

Víte všechno o této červené rostlině? Nebojte se! Prostřednictvím tohoto článku objevíte její původ a charakteristické vlastnosti, jak používat chilli papričku, její vlastnosti a výhody, ale také její kontraindikace. Poté se zaměříme na jednu z jejích nejslavnějších charakteristik, pikantní chuť a na závěr přidáme pár zábavných faktů!

Historický původ

Chili paprička, latinsky Capsicum annuum je jednoletá rostlina patřící do čeledi Solanaceae, stejné jako brambory, lilek, rajčata a tabák. Původem z amerického kontinentu ji do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus, ze své druhé cesty do Nového světa.

Charakteristika chilli papričky

Chilli mají vzpřímený kmen, bílé květy a protáhlé plody, které během růstové fáze přecházejí ze zelené na žlutou až jasně červenou. Zvláštností plodu je pálivost na patře, vlastnost, kterou ji propůjčuje kapsaicin, alkaloid přítomný v něm v různých koncentracích v závislosti na druhu.

 

Kromě pálivé chuti je kapsaicin látkou, která stimuluje a zvyšuje průtok krve. Typická pálivá chuť dělá z chilli ideální koření v kuchyni a ochucuje a okořeňuje naše recepty. Neboť jsou chilli papričky velmi bohaté na účinné látky, hojně se také používají v topických přípravcích na potlačení artritidy a bolesti svalů.

 

Její plody obsahují vitamíny (C, E, K, B, A), minerální soli včetně vápníku, mědi a draslíku, karotenoidy, bioflavonoidy a lecitin. Chilli je bohaté zejména na vitamín C: 100 gramů tohoto pálivého plodu obsahuje 229 miligramů oproti 50 miligramům v pomerančích!

 

Příznivé vlastnosti

Použití chilli je užitečné jako přírodní lék, který stimuluje krevní oběh, působí proti vzniku bakterií, snižuje hladinu cholesterolu a aktivuje metabolismus.

 

Hlavní výhody chilli jsou:

– zlepšení krevního oběhu;

– podpora střevní motility;

– snižování hladiny cholesterolu v krvi;

– antioxidant, antibakteriální a antihistaminikum;

– prevence infekcí;

– vykašlávání;

– stimulace vitality tkání;

-aktivace metabolismu.

 

Použití chilli papričky je také výhodné, protože kapsaicin stimuluje některé receptory, včetně receptorů jazyka, které způsobují, že cítíme typickou pálivou chuť, ale také působí na ty, které se nacházejí na úrovni hnědé tukové tkáně. Tato tkáň má funkci uvolňování tuku ve formě tepla. Příjem chilli nás ve skutečnosti nutí cítit teplo, které neodpovídá skutečnému nárůstu tělesné teploty.

 

Aktivací těchto receptorů, dokáže kapsaicin uvolňovat tukové buňky ve formě energie a teploty, místo aby je ukládal jako zásoby … a nejen to. Kapsaicin je ve skutečnosti schopen snížit sekreci Grelinu, pankreatického hormonu zodpovědného za pocit hladu. Tímto způsobem je signál chuti k jídlu oslaben a my jsme vedeni ke konzumaci menšího množství jídla.

 

Kontraindikace používání chilli

Vzhledem k četným zdravotním aspektům může být konzumace, a v každém případě nadměrné používání chilli, dráždivé pro žaludeční sliznici. Proto se nedoporučuje používat v případě vředů, gastroenteritidy, cystitidy, hepatitidy, hemoroidů. Navíc by děti do 12 let a těhotné ženy měly omezit jejich spotřebu.

 

Slavná pálivá chuť

Jak jsme zjistili, pálivou chuť dává chilli kapsaicin, látka, která se nachází ve všech částech plodu. Na rozdíl od toho, čemu se běžně věří, kapsaicin není koncentrován pouze v semenech, ale nachází se hlavně v tzv. placentě, bílé vnitřní membráně, ke které jsou semena připojena. Je také obsažen v malých množstvích ve vláknech a semenech. Placenta, stejně jako semena a jejich vlákna, se nacházejí kolem hlavy plodu. Z tohoto důvodu je špička chili méně pálivá než horní část.

 

Existuje více než 3 000 odrůd chilli, každá s různým stupněm pálivosti. K měření její specifické úrovně se používá empirická stupnice hodnoty, tzv. Scovilleova stupnice, pojmenovaná podle chemika, který ji vymyslel.

 

Jednotky Scoville měří množství kapsaicinu přítomného uvnitř plodu a počítá se na stupnici od 0, hodnota sladké papriky, až 16 milionů čistého kapsaicinu!

 

Tlumení pálení chilli papričky

Pikantní chuť chilli papričky je dána působením kapsaicinu na receptory jazyka, což způsobuje pocit pálení podobný tomu, který dostanete, když požíváte velmi horké jídlo. Rozdíl je jen v tom, že chili pocit trvá déle.

 

Pro tlumení pálení chilli je zbytečné vypít hodně vody. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu nebo tuku, zejména kaseinu. Proto může být užitečné popíjet sklenku vína, jíst sýr, jogurtovou omáčku nebo popíjet trochu mléka. Proto se v mexické kuchyni, která je velmi pálivá, chilli používá do jídel se zakysanou smetanou, stejně tak v indické kuchyni, kde se k jídlům podává lassi, nápoj vyrobený z jogurtu.

 

V každém případě je i obyčejný plátek chleba velmi účinným prostředkem proti spálení, protože žvýkání strouhanky odstraňuje molekuly kapsaicinu z receptorů jazyka.

 

Zajímavosti a zábavná fakta.

Kapsaicin představoval úskok navržený Matkou přírodou, aby zajistila přežití a reprodukci chilli. Typická pálivá chuť, totiž držela v bezpečné vzdálenosti savce, kteří semena jedli a úplně je zničili trávením.

 

Naopak, ptáci jsou vůči kapsaicinu imunní, protože nemají chuť, postrádají totiž receptory, na které tato látka působí. Právě díky nim se rostlině chilli podařilo přežít a rozmnožit se. Semena sezobnutá ptáky jsou tak roztrušována během jídla nebo stolicí.