omega3-benefits-prolon

Výhody Bluefish a Omega 3.

Bluefish jsou doslova explozí živin. To, čím se liší od ostatních ryb, je přítomnost velkého množství Omega 3 nenasycených mastných kyselin důležitých pro zdravé srdce a tepny.

Charakteristika Bluefish.

Označení Bluefish zahrnuje množství druhů ryb, některé jsou si vzájemně velmi podobné, a to až tak, že je obtížné je mezi sebou rozlišit; jiné mají odlišné vlastnosti. Tato kategorie, resp. označení Bluefish nemá nic společného s vědeckou klasifikací druhů ryb, ale byla navržena tak, aby zahrnovala ryby střední velikosti, jejichž barva hřbetu přechází od tmavě modré po bílou a mají specifické výživové vlastnosti. Mezi hlavní zástupce této skupiny patří ančovičky, sardinky, makrely, sledi a úhoři.

Nutriční aspekty Bluefish.

Ryba byla vždy považována za zdroj bílkovin stejně jako maso. Přestože je množství proteinu o něco menší, má vysokou biologickou hodnotu a všechny základní aminokyseliny jsou ve správném poměru.

Lipidový profil je naopak zcela odlišný od profilu masa. Bluefish mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, na druhou stranu jsou považovány za vzácný zdroj nenasycených mastných kyselin.

Kromě toho obsahují linolenovou mastnou kyselinu třídy omega 3. Existují různé výhody omega 3, tyto mastné kyseliny velmi důležité pro vývoj nervového systému a pro prevenci nemocí oběhového systému, provádějící četné akce zaměřené na udržování zdraví tepen a srdce.

Dobrou zprávou je, že k tomu abyste se mohli těžit z výhod konzumace omega-3 není nutné konzumovat pouze čerstvé ryby. Konzervované nebo zmrazené ryby udržují dobrou hladinu cenných tuků i při nízkých teplotách. Preferovaný typ vaření je v páře nebo pečení. Kromě toho, pokud jde o vaření, bylo by lepší nepřidávat sůl, vzhledem k vysokému množství sodíku přítomného v rybách.

Kromě toho, že jsou Bluefish skvělým zdrojem zdravých bílkovin a tuků, jsou také bohaté na vitamíny a minerály. Mezi vitamíny vynikají ty, které patří do skupiny B, a tuk rozpouštějící vitamíny A a D. Ryby, které lze konzumovat celé, jako jsou ančovičky, jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, jeho množství v nich obsažené pokrývá asi 22% denní potřeby tohoto minerálu.

Nutriční hodnoty ve 100 g Bluefish.

Ančovičky: Energie (kcal) 96; Proteiny (g) 16,8; Lipidy (g) 2,6; Nasycené kyseliny (g) 1,3; Sacharidy (g) 1,5; Draslík (mg) 278; Železo (mg) 2,8; Vápník (mg) 148; Fosfor (mg) 196; Sodík (mg) 104; Jod (mg) 29; Zinek (mg) 4,20; Vitamin E ATE (mg) 0,29;

Makrela: Energie (kcal) 170; Proteiny (g) 17; Lipidy (g) 11,1; Nasycené kyseliny (g) 2,6; Sacharidy (g) 0,5; Draslík (mg) 360; Železo (mg) 1,2; Vápník (mg) 38; Fosfor (mg) 264; Sodík (mg) 130; Jod (mg) 117; Zinek (mg) 2; Vitamin E ATE (mg) 0,25;

Sleď: Energie (kcal) 216; Proteiny (g) 16,5; Lipidy (g) 16,7; Nasycené kyseliny (g) 3,3; Sacharidy (g) 0; Draslík (mg) 320; Železo (mg) 0,9; Vápník (mg) 63; Fosfor (mg) 113; Sodík (mg) 150; Jod (mg) 36; Zinek (mg) 1,10; Vitamin E ATE (mg) 1,20.