walnuts-and-peanuts

Vlašské ořechy a arašídy chrání srdce.

Vlašské ořechy a arašídy, konzumované přirozeně, pravidelně a ve správném poměru, pomáhají snížit riziko úmrtnosti, a to i ze srdečních příčin. Potvrzuje to observační studie na velké populaci různého etnického původu, kterou provedlo Vanderbilt University Medical Center (VICC) v Tennessee, publikovaná v časopise Jama Internal Medicine.

Rozsáhlá studie na dvěstětisících lidí různého etnického původu prokázala účinnost sušeného ovoce při snižování kardiovaskulárních rizik, ale k potvrzení jsou třeba velké klinické testy.

Vlašské ořechy a dlouhověkost

Snižují riziko úmrtnosti z jakékoli příčiny v procentuálním rozmezí mezi 17 a 21%, a zejména u kardiovaskulárních příhod, jako je mrtvice a srdeční infarkt, v tomto případě s pravděpodobností dokonce sníženou o 23-38%.

To jsou výsledky, které vyplynuly z rozsáhlé americké studie, která hodnotila vztah mezi konzumací těchto potravin a přežitím, ve skupině více než 200 000 lidí z různých kontinentů; zejména 70 000 Američanů s nízkým hospodářským příjmem, potomky Afričanů a Evropanů, zahrnutých do Southern Community Cohort Study (SCCS), a více než 130 000 Číňanů, kteří jsou součástí dvou studií, Shanghai Women’s Health Study (SWHS) a Shanghai Men’s Health Study (SMHS).

Ve všech třech skupinách bylo snížení úmrtnosti patrné u lidí, kteří jsou zvyklí konzumovat ořechy a arašídy, než u těch, kteří byli šetrnější při zařazování těchto potravin do své stravy. „Trend – vysvětluje Hung Luu, první autora studie – pozorovatelný v různých etnických skupinách a nesouvisející s metabolickým stavem, kouřením, konzumací alkoholu a indexem tělesné hmotnosti.“

Studie navíc zjistila pozitivní vztah mezi konzumací arašídů a nižším rizikem diabetes mellitus nebo úmrtí na rakovinu.

Kolik ořechů konzumovat?

Přínosy pro dlouhověkost a pro srdce by bylo možné připsat, jak nutričním vlastnostem ořechů a lískových ořechů, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vlákniny, vitamíny, fenolické antioxidanty, argininy a fytochemikálie, tak antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem, které pomáhají chránit srdeční sval a déle udržovat endotel funkční.

Stejně jako ve všem však existují správné prostředky: protože ořechy a arašídy nesmějí být konzumovány v nadbytku ani v defektu. American Heart Association doporučuje čtyři porce vlašských ořechů týdně, bez soli a oleje, přičemž jedna porce se rovná asi 42,5 gramům celých vlašských ořechů.

Je však třeba vzít v úvahu, že sušené ovoce má vysoký kalorický obsah a není vždy vhodné pro nízkokalorickou dietu, pokud máte nadváhu, a je třeba se jí vyhnout, pokud máte predispozici k alergickým reakcím.

Potřebujeme další potvrzení

Předběžné výsledky studie jsou povzbudivé, protože se zdá, že poskytují nízkonákladovou preventivní strategii proti kardiovaskulárním příhodám: vyžadovalo by to zahrnutí sušeného ovoce do stravy, a tedy „terapii“ dostupnou i pro nejchudší kategorie pacientů. Jelikož se však zabýváme observačními epidemiologickými studiemi, a ne randomizovanými klinickými studiemi, nemůžeme vyvozovat pevné závěry: „Nelze s jistotou říci – uzavřel William Blot, Associate Director of Population-based Cancer Prevention and Control Research at VICC a spoluautor studie – zda jsou arašídy zodpovědné za snížení pozorované úmrtnosti. “ Budeme potřebovat další výzkum, který potvrdí jejich účinnost, ale vyhlídky jsou v tuto chvíli nadějné.