cabbage-benefits-prolon

Zelí – výhody, nutriční hodnoty, využití a kontraindikace.

Zelí, bohaté na vitamíny, antioxidanty, vápník, omega 3 a 6, železo a vlákninu, je jednou z nejvýživnějších a nejzdravějších rostlin vůbec. Pojďme společně objevit vlastnosti zelí a jaké výhody přináší našemu zdraví..

Základní charakteristika.

Zelí je košťálová zelenina, je rozšířené v severní Evropě, ale je také široce pěstována v italských zeleninových zahradách. Odrůda má rozměry v rozmezí od 10 do 20 cm v průměru a je pro ni charakteristické, že vnější listy jsou konkávní a hladké, obklopují vnitřní listy, což jim dává tvar kompaktní koule, téměř kapuce.

Žluté květy obsahují tmavá kulatá semena. Pěstování zelí není obtížné a pokud sejete na vhodnou půdu a pečlivě se o něj staráte, produkt poroste bez problémů. Při výsevu je důležité respektovat vzdálenosti výsadby a pamatovat na udržování vlhkosti půdy kolem sazenic i po výsadbě, a to jak v zimě, tak v létě. Chcete-li zabránit tomu, aby dusné teplo ohrozilo růst zelí, můžete rostliny chránit novinami.

U této rostliny se obvykle jedí listy nebo květenství, které ještě není zralé, a existuje několik odrůd, které se od sebe liší nejen barvou, ale také velikostí a tvarem. Všechny odrůdy jsou však bohaté na vitamín C a mají vysokou koncentraci síry.

Aby se dosáhlo dobré kultivace, je nutné dezinfikovat rostlinu preventivními, nebo, pokud je vhodnější pěstovat organicky, můžete se rozhodnout pro mulčování a pravidelné zavlažování, abyste dosáhli vynikajících výsledků. Zelí potřebuje dobrou a stálou vlhkost, takže před výsadbou sazenic se na výsadbě provádí dvojité kopání. Mulčováním je zajištěno zavlažování rostlin.

Zelí je také fermentováno zvláštním procesem, díky němuž je velmi dobře stravitelné. Tímto způsobem se připravuje kysané zelí.

Vlastnosti a výhody.

Mezi známé vlastnosti zelí patří protizánětlivost.

Zánět je ve skutečnosti hlavní příčinou nemocí, jako jsou artritida, srdeční problémy a autoimunita, které často pocházejí z nadměrné konzumace produktů živočišného původu. Zelí je přírodní protizánětlivé a má schopnost předcházet a zmírňovat zánětlivá onemocnění. Je také bohaté na vlákninu a má silné trávicí vlastnosti: zdá se, že konzumace alespoň části zelí dává našemu tělu 5% potřebné denní vlákniny plus 2 gramy bílkovin.

Má také některé antioxidační vlastnosti: zelí je ve skutečnosti přírodním antioxidantem proti volným radikálům a jeho působení pomáhá předcházet různým onemocněním a také předčasnému stárnutí. Více než 45 flavonoidů přítomných v zelí kombinuje antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, díky čemuž je zelí speciálním jídlem pro boj proti stresu.

Zelí také pomáhá při hubnutí a je užitečným jídlem pro ty, kdo mají dietu, protože má nízký obsah tuku a je bohaté na vlákninu. Díky nízkým kaloriím (asi 25 na 100 gramů) a jeho saturační kapacitě je vhodné pro začlenění do nízkokalorické stravy a, což je velmi důležité, podporuje rozpad tukových tuků kolem břicha.

Zelí je jídlo s neuvěřitelnými výhodami. Je bohaté na mastné kyseliny, včetně omega 3 a omega 6, hraje rozhodující roli pro zdraví, udržuje srdce a tepny v dokonalé účinnosti. Nedávné studie ukázaly, že košťálová zelenina je díky přítomnosti sulforafanu schopna reaktivovat Nrf2, protein, který udržuje krevní cévy bez tuku, což vede k prevenci proti angině pectoris, infarktu, cévní mozkové příhodě a ateroskleróze.

Bylo vědecky prokázáno, že každodenní konzumace zelí je účinným prostředkem ke snížení rizika některých typů rakoviny. Jedná se zejména o rakovinu prsu, vaječníků, močového měchýře, tlustého střeva a prostaty. Existují také značné výhody, které tělu přináší jako detoxikační jídlo: ve skutečnosti se zdá, že některé složky přítomné v zelí jsou schopné eliminovat toxiny. Přítomnost glukosinolátů, přírodních enzymů, pomáhá vypudit toxiny z těla a jater. Zelí je také vynikající pro snižování tlaku a je silným spojencem proti hypertenzi a vysokému krevnímu tlaku: přítomnost kyseliny glutamové podporuje snižování krevního tlaku.

Zelí je bohaté na vápník a vitamín C, takže je to jídlo, které může imunitnímu systému přinést prospěšné látky, které jej posilují a chrání před nemocemi a infekcemi.

Nutriční hodnoty a kalorie.

100 gramů této vzácné zeleniny poskytuje pouze 25 kalorií.

Množství na 100 gramů: voda 86 g; Tuky 0,1 g; Cholesterol 0 mg; Sacharidy 6 g; Dietní vláknina 2,5 g; Cukr 3,2 g cukru; Protein 1,3 g; Vitamín A 98 IU; Vitamin B6 0,1 mg; Vitamin C 36,6 mg; Vápník 40 mg; Železo 0,5 mg; Hořčík 12 mg; Sodík 18 mg; Draslík 170 mg.

Využití.

Nejčastěji se používá zelí v kuchyni, kde se nabízí syrový salát nebo ve formě receptů týkajících se prvního a druhého jídla, ale také jako spíše výživná a chutná příloha. Aby se zachovaly všechny živiny, zelí by se mělo vařit nejlépe parou, což je způsob vaření, který neovlivňuje kvalitu rostlinných vláken. Vaření by nemělo trvat déle než 5 minut, pak můžete jíst zelí s olejem, piniovými oříšky a octem balsamico, aby bylo ještě chutnější. Jako příloha k těstovinám nebo jako salát se snadno čistí a připravuje. Kromě toho je obzvláště oceňována šťáva zelí určená k detoxikaci: díky odstředivce se snadno připravuje.

Zelí se používá také jako činidlo regenerující pokožku, je základem pro přípravu mastí a krémů, které pokožku rozzáří a očistí. Zelí se také používá k úlevě od únavy očí po práci před počítačem nebo při přílišném sledování televize: stačí navlhčit gázu nebo vatové polštářky čerstvou šťávou ze zelí a nechat působit na vašich očích asi 15 minut. Účinek je úžasný a oči se znovu lesknou!

Kontraindikace a vedlejší účinky.

Obecně platí, že konzumace zelí nemá žádné zvláštní kontraindikace nebo vedlejší účinky, kromě nadměrné spotřeby. Pokud ho budete konzumovat ve velkém množství, může způsobit nepříjemnosti, jako je nadýmání a meteorismus. Proto, aby se těmto problémům zabránilo, je nutné zmírnit spotřebu zelí, zejména u osob, které jsou těmto problémům vystaveny.

Zelí, stejně jako brokolice, může obsahovat poměrně velké množství salicylátů, ale v každém případě je nutné zjistit jeho nesnášenlivost, a vyhnout se nebo snížit jeho spotřebu.